A catering jelentése több száz éve és ma

2022-05-24 •
Ordit
A catering jelentése több száz éve és ma-min
Facebook
LinkedIn

A catering jelentése tulajdonképpen tömegélelmezés, nagy létszámú étkeztetés, amely angol kifejezést főleg a vendéglátóipari és rendezvényszervező cégek használnak. 

Gyakorlatban a catering fogalmával külső helyszínre szervezett rendezvény étel- és italszolgáltatásának rendelése során találkozhatunk. Cikkünkben mesélünk a catering régre visszanyúló történetéről, és feltérképezzük a jelenkori ételrendelő szolgáltatás tudnivalóit!

A catering jelentése 300 évvel ezelőtt

A catering kifejezést először az 1700-as évek vége felé alkalmazták, egy fontos történelmi eseményen, az Egyesült Államokban. Az angol származású William Howe tábornok a brit erők parancsnokaként szolgált az amerikai függetlenségi háború során. Vezetői képességeiről azonban igencsak megoszlottak a vélemények, ám pozíciójáról való távozását egy hatalmas bál keretein belül ünnepelték Philadelphiában.

A bál úttörőnek számított a catering történelmének tekintetében. Az 1778-as búcsúztató ünnepséget követően terjedt el és lett bevált szokás, hogy a bálok és egyéb ünnepélyek során finom falatokkal kedveskedtek a vendégeknek. 

Mivel hatalmas tömeg jelent meg egy-egy ilyen esemény során, ezért komoly logisztikai és ellátási struktúra kellett a sikeres vendéglátási élmény érdekében. Gépjárművek és korszerű konyhai gépek nélkül pedig az ételek elkészítése és kiszállítása is lassabb és nehezebb volt.

Manapság jóval könnyebb dolgunk van, ha étel-vagy italrendeléssel szeretnénk feldobni rendezvényünket, és nem kell egy palotányi vagy hadseregnyi ember sem a sikerhez! 

Finom falatok, elégedett vendégek

A mai értelemben vett catering rendelése során az ételek elkészítésének, szállításának, tárolásának és tálalásának terhét is leveszik a szervezők válláról az erre kész szolgáltatók. A teljes körű catering szolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy a rendezvényért felelős személyek több időt és figyelmet szentelhessenek a program kialakításának, szervezésének, és a vendégek fogadásának.

Legyen szó egy több száz fős konferenciáról, vagy egy kisebb létszámú irodai rendezvényről, egy megbízható catering szolgáltatás segítségével gyerekjáték lesz az ételrendelés.

Mivel minden rendezvény más és más tematikájú, stílusú és hangulatú, fontos, hogy minél nagyobb étel- és italválaszték álljon rendelkezésre. Szerencsés, ha minél több fajta konyhát és ízvilágot próbálhatunk ki, hogy biztosan minden vendég megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Fontos gondoskodni a különleges étrendet folytató résztvevők igényeinek kielégítéséről is, így vegán, vegetáriánus és allergénmentes opciókat is szükséges felsorakoztatni.

Sok múlik az adagok mennyiségén is, hiszen nincs is rosszabb, mint lemaradni a finom falatokról és éhesen távozni. Éppen ezért a tálalásra és a megfelelő adagolásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni rendelésnél. 

Honnan tudjuk, mennyi catering szükséges?

A fejadagok kiszámítása nem egyszerű feladat, hiszen az éhes vendégek és a rengeteg, pazarlásra ítélt, megmaradt étel is kellemetlen jelenség. Ennek elkerülése végett szívesen segítünk, ha nem vagy biztos a rendelendő mennyiségben! Keress minket bátran elérhetőségeink valamelyikén, hogy levehessük a catering rendelésének terheit a válladról!

Mi, az Ordit.hu-nál különleges figyelmet fordítunk arra, hogy hatékonyan lépjünk fel az ételpazarlás ellen. Olvasd el az élelmiszermentésről szóló blogcikkünket, melyből megtudhatod, hogyan segíthetsz a nélkülözőknek cateringrendeléseddel!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

  • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
  • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

  • Karfiolleves (GM/LM)
  • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

  1. Csülkös bableves
  2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

  • Gombaleves
  • Rakott kelkáposzta


Péntek

  • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
  • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.