A legendás margherita pizza története

2022-09-06 •
Ordit
A legendás margherita pizza története-min
Facebook
LinkedIn

A pizza minden bizonnyal az egyik legkedveltebb, legismertebb és legelterjedtebb olasz kulináris alkotás, melynek legegyszerűbb fajtájáról, a margherita pizza történetéről mesélünk most. 

A pizzának alapvetően sokféle változata van, attól függően, hogy Olaszország melyik régiójában tartózkodunk. Rómában például a tésztát olívaolajjal készítik, így jobban nyújtható, és végül vékonyabbá válik. 

Nápolyban viszont élesztőből, lisztből, vízből és sóból áll a tészta, ami igazán puha végeredményt biztosít. Ma azonban a főszereplőnk a legautentikusabb nápolyi pizza, a szerény, de mégis finom margherita lesz.

Honnan ered a margherita pizza története?

Az olaszországi Nápoly városa köztudottan a pizza hazája, amelyet a 16. században alapították, amikor is lakosság többsége nagyon szegény volt, így a pizza – az utcai árusok által árusított, feltétekkel ellátott lapos kenyér – kielégítette a nápolyiak igényeit.  

Mivel gyorsan és olcsón fogyasztható ételnek számított, igencsak népszerűvé vált. Ma is, szinte minden másodpercben zajlik egy otthoni vagy irodai pizzarendelés a világ minden táján.

A pizza ezen korai változatait rendszerint különféle extrákkal egészítették ki, mint például paradicsom, sajt, olajbogyó, szardella és fokhagyma. A híres francia író, Alexandre Dumas még 1843-ban leírta a pizzafeltétek széles választékát és sokféleségét.

A margherita pizza történetének legismertebb beszámolója 1861-ben íródott, amikor Olaszország egyesült. 1889-ben I. Umberto király és Margherita királynő ellátogatott Nápolyba, amely korábban a déli királyság fővárosa volt.

Legenda vagy valóság?

Állítólag Margherita királynő unta az ínyenc francia ételeket, amelyek akkoriban nagyon népszerűek voltak az európai királyi családok körében. Magához hívta tehát Raffaele Espositót, aki Nápoly leghíresebb pizzakészítője volt, és megbízta őt, hogy készítsen neki három különböző pizzát.

Az első két étel, a pizza marinara, amely fokhagymát tartalmazott, és a pizza napoli, amelyen szardella szerepelt, nem nyerte el a királynő tetszését. A harmadik pizzát azonban – amelyet az olasz zászló színei ihlettek – a királynő jóváhagyta. Esposito azonnal Margherita királynőről nevezte el a pizzát, és királyi pecsétet is kért tőle.

A cetli, amelyet egy kamarás Espositóba küldött, még mindig a Pizzeria Brandiban lóg. Ennek a feljegyzésnek a valódiságát azonban több okból is vitatták a történészek. Megkérdőjelezték a királyi bélyeg és a korabeli más királyi bélyegek közötti különbségeket, valamint annak elhelyezését; a jegyzet írásához használt állóeszközt; és az eltérést a kézírásban, amelyet állítólag Camillo Galli kamarás írt. 

Bármi is az igazság, a margherita pizza népszerűsége tagadhatatlan, hiszen a legkönnyebben fogyasztható és rendelhető ételek közé tartozik.

A pizza világhódító útja

A pizza a 19. század végén Dél-Olaszországból érkező bevándorlók áradatával érkezett az Újvilágba, és Észak-Amerika legnépszerűbb olasz ételévé vált. Ez az import étel több száz variációvá fejlődött, mint például a chicagói “deep dish” pizza vagy a hawaii pizza ananásszal és sonkával, amelyet a név ellenére valójában egy kanadai talált fel. 

Az egyik figyelemre méltó különbség az olaszországi pizza és a világ többi része között az, hogy hogyan fogyasztják. Olaszországban villával és késsel, másutt kézzel eszik. Bármelyik táborba is tartozunk, az ízélmény garantált!

Ha kedvet kaptál egy ínycsiklandó margherita elfogyasztásához, rendelj pizzát rajtunk keresztül, hogy garantáltan sikeres legyen a következő céges rendezvényed!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

  • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
  • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

  • Karfiolleves (GM/LM)
  • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

  1. Csülkös bableves
  2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

  • Gombaleves
  • Rakott kelkáposzta


Péntek

  • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
  • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.