Vissza az irodába: beszélgetés az Ordit magyarországi csapatával

2020-07-28 •
Ordit
Facebook
LinkedIn
Tóth Sára, az Ordit ügyfélszolgálati managere és Somogyvári Gábor, a cég értékesítési vezetője osztotta meg velünk az irodába való visszatéréssel kapcsolatos terveket, és tanácsot adnak más vállalatoknak, akik szintén most, vagy mostanában tervezik az iroda nyitást.

2020 márciusában, akárcsak sok más cégnél, az Ordit teljes csapata elhagyta az irodát, home office-ra váltott és egészen addig otthonról dolgozott, míg nem volt biztonságos a visszatérés. Négy hónapos virtuális találkozók és meetingek után végre újra együtt lehet a csapat! Olvassátok el, hogy hogyan zajlott az otthoni munkavégzés, majd a visszatérés.

Hogyan és milyen gyorsan tudtatok átállni a home office-ra? 

Sára: Nekem ez nagyon könnyen és gyorsan ment, hiszen korábban, az Ordit korai szakaszában volt már egy egyéves periódus, amikor úgy ítéltük meg, hogy felesleges fenntartanunk egy egész irodát. Ekkor még csak hárman dolgoztunk az Orditnál, és sokat úton voltunk tárgyalások, megbeszélések miatt, így egyszerűbb volt kávézókban, co-working irodákban ad hoc összefutni. Ezalatt az időszak alatt már begyakoroltuk a Google Meets, Slack és társaik használatát 😊 Nálunk a bizalommal sosem volt gond, hiszen minden feladatot szinte mindenki lát, ezért ha valami leesik, azt valakinek fel kell vennie, ilyen egyszerű. 

Gábor: Én bevallom, hogy nekem eleinte nagyon nehéz volt megszokni a home office-t. Az Ordit értékesítési vezetőjeként előtte igen sokat voltam úton, napi szinten voltak tárgyalásaim különböző cégeknél és éttermeknél, minden napom nagyon pörgős volt. A karantén bevezetésével ez teljesen megváltozott, minimálisra csökkentek a személyes kontaktusok, ez pedig 180 fokos fordulatot jelentett az addigi életemhez képest.

Azért is volt számomra ez kezdetben nagy kihívás, mert munka szempontjából mindig is nagyon aktív voltam. A 7 év Angliában töltött idő alatt azt nagyon megtanultam, hogy ha sikeres akarsz lenni valamiben, akkor nincs mese, azt nyomatni kell. Londonban séfként volt, hogy heti 6 nap, napi 12-14 órát dolgoztam megállás nélkül, de utána is, amikor már az értékesítésben dolgoztam, ott is mindennapos volt a pörgés.

Előtte soha nem dolgoztam otthonról, így nem is igazán hittem benne, hogy a home office egy működőképes modell lenne, de tartottam attól is, hogy a kanapén ülve, vagy a konyhaasztalnál görnyedve egyáltalán nem lehet hatékonyan dolgozni. Szerencsére nem lett igazam.😊
A csapatunk sokat fejlődött ezidő alatt: megtanultunk hatékonyan kapcsolatot tartani a virtuális térben, a napi feladatokat már nagyon hatékonyan tudjuk végezni személyes találkozások nélkül is, illetve meglepő módon az is bebizonyosodott, hogy új céges partnereket is lehet szerezni online tárgyalások útján.  

Az idézőjeles sikerhez sokat hozzátett, hogy az irodából minden szükséges munkaeszközt hazavittünk, így sikerült otthon is nagyon jó, kényelmes munkaállomást kiépítenünk.

A karantén alatt nagyon sokan elkezdtek ebédet rendelni maguknak. Ti hogy voltatok ezzel, könnyű dolgotok volt?

Sára: Az biztos volt, hogy nem fogok tudni minden nap otthon főzni magamnak – én nem dobok össze olyan gyorsan és könnyedén egy ebédet, mint Gábor, aki korábban több fantasztikus étterem konyháján volt séf Londonban 😊, ezért továbbra is megmaradt, hogy rendelek ételt, vagy napi ebédmenüt, természetesen az Orditról 😉

Gábor: Az elején én is rááltam a heti ebédrendelésre, mivel annyira hektikusak lettek a napok, hogy sokszor csak este 8-kor vettem észre, hogy egész nap a gép előtt ültem és végigdolgoztam a napot. Szerencsére nem kellett messzire mennem az ebédrendelésért, az Orditon keresztül egyik héten a Secret Chef-től, másik héten pedig a Corvinától rendeltem. 

(Update: a karantén óta mindkét szolgáltató felhagyott a napi ebédmenü kiszállítással és visszatért fő tevékenységéhez az irodai és külső rendezvények catering ellátásához.)

Mikor és hogyan tértek vissza az irodába?

Gábor: Erre nincs meghatározva egy konkrét dátum nálunk, de úgy gondolom, hogy nem is kell. Szerencsére az itthoni fejlemények eddig nagyon pozitívak, de mindennek ellenére folyamatosan nyomon követjük a híreket, flexibilisen állunk a dolgokhoz és felkészülünk, hogy jöhet valamikor majd egy második hullám.

Az bebizonyosodott, hogy nem kell kötelező jelleggel bent ülni heti x napot az irodában, hogy hatékonyan menjen a munka. Ennek ellenére én például tudatosan megpróbálom úgy ütemezni a dolgaimat, hogy heti legalább 2 napot bent töltsek az irodában, mivel itt teljesen más ingerek érnek. Valamiért úgy érzem, hogy kreatívabban tudok gondolkodni és jobban tudok egy dologra fókuszálni, ha bent vagyok az irodában.

Sára: Sokat beszélgettünk arról, hogy kinek hogyan változott meg a bioritmusa ezalatt a négy hónap alatt, és mivel mindenki gond nélkül ellátta a munkáját otthonról, a megváltozott preferenciákról. Én például mindig – korábbi munkahelyeimen is – fontosnak tartottam, hogy havi pár alkalommal, heti egy-két napot az irodán kívülről dolgozzak. Egészen másféle koncentrációt lehet elérni, eltérő impulzusok érnek. Nyaralásból is imádok hazaérni, belépni a lakásomba – újra megszeretem. Ugyanez érvényes az irodára, jó újra látni a srácokat. Grecsó Krisztián írja: „Dermesztően nagy csoda, ha egyszer úgy mosolyogsz vissza valakire, hogy kedved is van rá.” Nálunk ez megvan, és szeretném, hogy mindig megmaradjon, így fenntartom, hogy a jövőben is néha máshonnan látom el a feladataimat. 😊 A vírussal kapcsolatban fontosnak tartom, hogy ne jelentsen frusztrációt a munkába járás. Ha valaki aggódik, görcsöl, hogy BKV-val utazik, vagy hogy sokan dolgozunk egy helyen, az hatással lehet a munkavégzésre is.

Milyen akadályokkal szembesültetek a visszatérés kapcsán?

Sára: Nem határoztunk meg egy konkrét dátumot a visszatérésre, és továbbra is rugalmasan kezeljük, hogy ki mikor és mennyi időt szeretne bent tölteni. Persze, amikor Londonból itthon van Péter (Ordit ügyvezető), -tesztelést követően – bent vagyunk együtt az irodában. Számomra nagyon fontos, hogy ebben a bizonytalanságokkal teli időszakban így áll ehhez a kérdéshez mindenki.

Ami picit nehezebb talán, hogy lassabban ismerjük meg az új munkatársakat. Csatlakoztak hozzánk az IT és a Sales területre is, így a kimaradt irodai napokat pótoljuk munka utáni teraszos beülős beszélgetésekkel.

Gábor: Mi elég szűk csapattal dolgozunk Budapesten, nálunk kevésbé jelentkeznek azok a visszatéréssel kapcsolatos problémák, mint a nagy cégeknél. Nálunk alapból is nagyon sok tér jutott egy emberre az irodában, szerencsére nagyon szellős és tiszta a munkahelyünk. 

Miben különbözik a mostani élet a koronavírus előtti időszaktól?

Sára: Meg kell találni az egyensúlyt. Sokan, köztük én is nagyon örültem, hogy megspóroltam a munkába járással és a készülődéssel eltöltött időt, amit például edzésre, olvasásra tudtam fordítani. Tudatosabban étkeztem ezalatt az időszak alatt, nem volt délutáni „azonnal együnk valami sütit, vagy csokit támadás”. Ezeket a pozitív változásokat kell megtartani és beépíteni az irodai napokba, illetve kreatívabbnak kell lennünk az új munkatársak integrációjával kapcsolatban. 

Gábor: Én magamon azt látom, hogy sokkal tudatosabban szervezem a munkával kapcsolatos dolgaimat, úgy próbálom feltölteni a naptáramat, hogy az valóban a lehető leghatékonyabb legyen. Ami nálam sokat változott és sajnos nem a pozitív irányba, az a sportolással töltött idő mennyisége; előtte heti 3x jártam funkcionális edzésre, futni illetve teniszezni. Jelenleg ezekből csak a tenisz van meg, de már érik az elhatározás, hogy újra felvegyem a ritmust a többi kapcsán is.

Milyen tanácsot adnátok más cégeknek, akik az elkövetkező hónapokban költöznek vissza az irodáikba? 

 1. Figyelj a munkatársaidra. Szánj időt arra, hogy megismerd a kollégáid élethelyzetét. Lehet, hogy van, aki a veszélyeztetett csoportba tartozik, vagy napi szinten gondoskodnia kell olyan családtagról, aki szintén veszélyeztetetett. Vedd ezt figyelembe és támogasd.
 2. Kommunikáció. Nem könnyű úgy kommunikálni a munkatársakkal, hogy van, aki már az irodából dolgozik, de van, aki még home officeban. Figyelj arra, hogy a szóban elhangzott infók is mind meglegyenek a választott online csatornán is, ami lehetőleg egységes legyen. Mi a Slack-et választottuk, és remekül működik, mindenki látja, nem veszik egyetlen információ sem.
 3. Légy naprakész. Folyamatosan tartsd számon, hogy mik a friss infók a koronavírussal kapcsolatban. Nyugodtan keress meg minket, és szívesen megosztjuk a saját tapasztalatinkon túl azt is, hogy a velünk kapcsolatban lévő vállalatok hogyan kezelték a COVID alatti időszakot, illetve a visszatérést az irodaházakba. 

Visszatértetek az irodába és megünnepelnétek ezt? Vagy csak újra együtt a banda és a reggeli meetingek mellől továbbra sem hiányozhat a korábban megszokott irodai bekészítés?
Kattints erre a linkre, hogy megtudd milyen szolgáltatók finomságai közül választhatsz!

TUDTAD? Az Ordit.hu (a szó az angol ‘Order it’ kifejezésből ered) egy olyan online működő, céges ételrendelési platform, ahol több, mint 150 minősített budapesti étteremből és catering szolgáltatótól rendelhetsz ételeket, bekészítéseket vagy cateringet egyenesen az irodába.

Budapesten belül már több, mint 80 nagyvállalat használja nap-mint-nap az oldalunkat, akik a hatalmas választék mellett, szuper-egyszerű rendelésleadással és egyedülálló, havi elszámolási rendszerrel találkozhatnak. Ezek segítségével az irodai étel- és bekészítés rendelés velünk nem nyűg, hanem gyerekjáték!

Iratkozz fel irodai megrendelőknek szóló exkluzív hírlevelünkre

Honnan érdemes rendelni? Kik az új éttermeink? Kinél frissült a választék? Csatlakozz hírlevelünkhöz és értesülj első kézből az újdonságainkról!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

 • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
 • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

 • Karfiolleves (GM/LM)
 • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

 1. Csülkös bableves
 2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

 • Gombaleves
 • Rakott kelkáposzta


Péntek

 • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
 • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.