Pizza story: a pizza története és így rendelj pizzát a következő céges eseményre

2020-07-15 •
Ordit
Pizza story ezekről a helyekről rendelj pizzát a következő céges eseményre-min
Facebook
LinkedIn
Nincs, aki ne ismerné, szinte nincs, aki ne szeretné, de azt kevesen tudják, hogy valójában mekkora karriert futott be mai blog témánk, a pizza. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy a mai világban mekkora szerep jut neki a céges ételrendelési ökoszisztémában!

Történelmi érdekesség: A pizza az emberiség egyik legősibb étele

Története egészen az ókorba, Pompei virágkoráig nyúlik vissza, amikor a Római birodalom kedvelt üdülő városaként létrejöttek elképesztő villák, kereskedő házak, kocsmák és pékségek is. A régészek által feltárt épületeket díszítő freskók, domborművek és mozaikok mesélik, hogy már akkor készítettek pizzát a nyaralni érkező vendégeknek, és Pompei lakosságának. Az első fennmaradt írásos emlék, ami megemlíti, Vergilius Kr.e 29-19. között íródott Éneisz című eposza.

Természetesen nem csak Itáliában, hanem máshol is találunk emléket róla, például az ókori Egyiptomban és Görögországban, de világhódító útjára csak sokkal-sokkal később az 1950-es évek Amerikájából indul majd el, ahová olasz bevándorlókkal érkezett. A pizza sokáig a legszegényebb réteg eledelének számított, de népszerűsége folyamatosan nőtt. A tizenkilencedik században Nápolyban a pizzériák száma már több mint 120-ra növekedett.

A ma ismert pizza születése is Nápolyhoz kapcsolódik

Egy Raffaele Esposito nevű pékhez egészen pontosan. Az 1880-as években őt tulajdonították a város elsőszámú pizzakészítőjének, ezért érte az a megtiszteltetés, hogy elkészíthetett egy pizzát a Savoyai-házból származó I. Umberto királynak és feleségének, Savoyai Margit (Savoy Margherita) királynőnek, akik 1889-ben Nápolyba utaztak. Úgy vélte, hogy a hagyományos fokhagymás feltét nem méltó a királyi párnak, ezért paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal készítette el az akkorra már igen népszerű ételt, jelképezve az olasz zászló színeit. Savoyai Margit olyannyira elégedett volt, hogy külön levélben méltatta az ezt követően már Margherita-nak elnevezett pizzát, ami több forrás szerint megtalálható a ma is működő Pizzeria di Brandi falán.

Ezt követően megnyitott az első igazi étterem jellegű pizzéria L’Antica Pizzeria de Michele néven Nápolyban, amely mára már a nápolyi pizza szerelmeseinek zarándokhelye. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy szerepel az étterem Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek című könyvében, amiből aztán később film is készült, Julia Roberts-szel a főszerepben.

Hivatalosan kétféle nápolyi pizza létezik, a Pizza Marinara és a korábban már említett Pizza Margherita.

A Marinarán a vezúv déli lábánál termő San Marzano paradicsom, fokhagyma, oregánó és hidegen sajtolt olívaolaj, a Margherita pizzán pedig San Marzano paradicsomszósz, Campania területén élő vízibivalyok tejéből készült mozzarella, bazsalikom és hidegen sajtolt olívaolaj található.

Az „Associazione Verace Pizza Napoletana” („Igazi nápolyi pizza szövetség”), amelyet 1984-ben alapítottak, határozta meg azokat a szabályokat, amiket be kell tartani egy autentikus nápolyi pizza elkészítésénél. Ide tartozik például, hogy a pizzát fatüzelésű, kupolás kemencében kell sütni, vagy hogy az alapot kézzel kell gyúrni, és ahhoz nem szabad dagasztó gépet, vagy bármilyen mechanikus eszközt használni.

Az olaszok másik világhírű pizzafajtájuk a római pizza néven vált ismertté, egészen egyszerűen azért, mert Rómából terjedt el. Ennek is két típusa van a Pizza al Taglio és a Pizza Tonda. A fő különbség nemcsak a feltétekben mutatkozik meg. A római pizza tésztájához olajat adnak, amitől sokkal vékonyabb és ropogósabb lesz, mint a nápolyi, ami kívülről befelé vékonyodik, és csak a széle pirul meg.

Meghódította a világot

A pizza napjainkra a világ legtöbbet rendelt ételévé vált, itthon évi 18 milliót, évente globálisan pedig mintegy 5 milliárd darabnál is többet eszünk meg belőle. 

Ez nem is véletlen, hiszen minden megvan benne, ami a sikerhez kell: szinte bárki számára könnyen és viszonylag olcsón elérhető, laktató, meleg, finom(!) és a korlátlanul variálható ízek, tészták, alapok és méretek miatt mindenkinek megvan a maga kedvence. És hát legyünk őszinték, ki tud ellenállni a frissen, ropogósra sült tészta, az édesen lágy paradicsomszósz és az olvadozó sajt kombinációjának?

Mi több, ez az egyik legsokoldalúbban fogyasztható étel is a világon: lehet enni szeletben az utcán sétálva, otthon a kanapén tévénézés közben, étteremben a barátokkal vagy akár az irodában a kollégákkal. És ami a legjobb, hogy legtöbbször evőeszköz és tányér sem kell hozzá, hanem egyenesen a dobozból fogyasztható, így a mosogatással sincs gondunk utána. 

Irodai és céges pizzarendelés

…és ha már a kollégáknál tartunk. Bizonyára a te cégednél sem ismeretlen dolog a pizzarendelés. Tapasztalataink szerint a legtöbb budapesti irodában szoktak évi legalább pár alkalommal rendelni, de van, ahol ennél sokkal többször, akár napi szinten is.

Az Ordit.hu felületén keresztül számtalan kiváló budapesti pizzéria kínálata elérhető, olyanoké is, akiktől egyáltalán nem idegen a nagy, akár 100 feletti pizzából álló céges rendelések kiszolgálása sem. Az Ordit segítségével a céges pizzarendelés a lehető legkényelmesebb: legyen szó a csoportvezető által összegyűjtött és leadott közös rendelésekről, vagy az egyénileg, akár túlóra esetén rendelt pizzákról, vagy egyéb ételekről, a folyamat nálunk mindig nagyon egyszerű gyors és átlátható, a költségelszámolás pedig szinte gyerekjáték. Sőt, partnereink számára alapból lehetőség van az utólagos átutalásos fizetésre, havi elszámolással.

A pizza itthon, de szerte a világban is a céges csapatépítők, team lunch-ok és a különböző céges események egyik első számú étele. Szinte mindenki szereti, változatosságának köszönhetően garantáltan nem lehet vele mellényúlni és mivel viszonylag olcsó, ezért még a havi catering büdzsét sem tépázza meg igazán. Nem is csoda, hogy gyakorlatilag szinte minden irodavezetőnek és recepciósnak megvan a kedvenc, jól bevált pizzarendelős kontaktja, akihez szükség esetén bátran fordulhat, és aki a legkülönfélébb kéréseket is megoldja.

Jellemző kérés a mentes pizza

Manapság egyre több embernél merül fel a gluténérzékenység, többen választják a vegetáriánus vagy vegán életmódot, ezért sokszor le kell mondaniuk a pizzáról.
Fontos, hogy egy csapat ebéd, vagy egy a kollégákkal eltöltött pizza péntek alkalmával se kelljen más opciót választania a speciális étrendet követő munkatársaknak, ezért már itthon is egyre több pizzéria készít mentes és vegán pizzákat. 

A nagyobb mennyiségű irodai vagy csoportos pizzarendelések is okozhatnak fejfájást

Azt ugyebár senki sem szereti, ha hidegen, vagy késve érkezik meg a pizzája. Bár Budapesten manapság 5-10 pizzát bármelyik jobb pizzázó időben elkészít, és kiszállít, de a nagyobbnak számító 30 darab feletti, vagy a kifejezetten nagynak számító 50 feletti rendeléseknél – ha nem szeretnénk csalódni – érdemes profikra bízni a dolgot. Profik alatt pedig a legnagyobb, pizza kiszállítással foglalkozó éttermeket értjük, mivel nekik megvan az ehhez szükséges, megfelelő sütőkapacitás, szakács- és futárállomány, valamint ami a legfontosabb, tapasztaltak ez ekkora volumenű rendelések kezelésében.

Egy dologra érdemes még kiemelt figyelmet fordítani nagyobb pizza rendelés leadása előtt, ez pedig az előrendelés.

Az előrendelés azt jelenti, hogy nem azonnali kiszállításra kérjük az ételt, hanem egy előre meghatározott időpontra időzítjük a szállítást. Ez nagy segítséget nyújt az éttermeknek, mivel a nagy rendelésekre, hasonlóan a rendezvényekre, elő kell készülni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy előre megsütik a pizzákat, hanem csak az alapanyagokat készítik elő, vagy ha ebédidőben van a kiszállítás, akkor lehet, hogy korábban kezdik a konyhai műszakot, hogy minden garantáltan rendben menjen.

Ha te is szeretnél te is a legkiválóbb budapesti pizzériák kínálatából rendelni a következő céges rendezvényre, vagy lépj velünk kapcsolatba a +36 70 678 8910 telefonszámon, vagy az [email protected] email címen

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

  • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
  • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

  • Karfiolleves (GM/LM)
  • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

  1. Csülkös bableves
  2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

  • Gombaleves
  • Rakott kelkáposzta


Péntek

  • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
  • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.