Minden, amit a catering szolgáltatásról tudni érdemes

2022-01-11 •
Ordit
catering szolgáltatás
Facebook
LinkedIn

A catering szóval sok helyen találkozhatunk. De tudjuk, hogy pontosan mit is takar a kifejezés? Ebben a cikkünkben elmondunk mindent, amit a cateringről tudnod kell.

Mi is az a catering?

A catering szó angol eredetű, pontos jelentése ellátás, tömeg-étkeztetés, közélelmezés.
A legkorábbi feljegyzés az 1800-as évek elejéről származik, az Egyesül Államokból, majd itt is lett egyre elterjedtebb.
A vendéglátás minél nagyobb térhódításával a catering szolgáltatás is több és több szerepet kapott, különböző nagyszabású rendezvényeken.

Maga a közétkeztetés ugyan a második világháború alatt és után, főleg Kelet-Európában más értelmet nyert, a jegyrendszer bevezetésével. Ebben az időben ugyanis már nem egy adott eseményen résztvevő emberek minőségi ellátására vonatkozott.

Mára mégis világszerte sikerült visszanyernie eredeti jelentését, amit már csak a vendéglátásban használunk.
Tehát catering, a rendezvényeken minden étellel és itallal kapcsolatos ellátás, szolgáltatás.
A ma használatos kifejezés nem csak az esemény étel- és ital biztosítását jelenti, hanem a rendezvény különböző elemeinek a megszervezését is. Sok esetben a berendezést és a dekor elemeket is a catering szolgáltató szállítja a rendezvény helyszínére.

Magyarországon legtöbbször elsőre az esküvőszervezés folyamata jut eszünkbe a catering szó hallatán, pedig ennél sokkal színesebb palettával találkozunk, ha még sokszor nem is tudunk róla.

Szeretnél többet megtudni az Ordit piacvezető ‘Irodai bekészítés és catering szolgáltatásáról’? >>Kattints ide!

A catering szolgáltatás fajtái

Mobil catering

Ilyenkor általában az erre a célra kialakított járműből, kocsiból szolgálják fel az ételt. Ezzel legtöbbször szabadtéri rendezvényeken találkozhatunk, például fesztiválokon, koncerteken, kerthelyiségben kialakított céges rendezvényeken.

catering

A manapság nagyon divatos és közkedvelt food truck-ok is ide sorolhatóak.
De nem csak szabadtéren, beltéri rendezvényeken is igénybe vehetjük a kisebb méretű mobil eszközöket. Például egy retro fagyis- vagy vattacukros kocsi formájában.
A lehetőségek tárháza itt is kimeríthetetlen, és legtöbbször csak a képzeletünk szab határokat. Ugyanis manapság a legtöbb szolgáltató nagyon rugalmas, és igyekeznek minden különleges kérésnek eleget tenni.

Esküvői catering

Hazánkban a catering ezen fajtája talán a legelterjedtebb. Nyári szezonban szinte lehetetlen szabad catering szolgáltatót találni.

Az esküvőszervezés egyik legfontosabb pontja a tökéletes menüsor kiválasztása. Hiszen minden vendég többnyire a lagzira fog emlékezni, ezért fontos, hogy ne csak az ételek legyenek kimagasló minőségűek, de a szervírozás is.

Ráadásul minél nagyobb a násznép, annál több igénynek megfelelő ételt kell prezentálni. Ezekre az igényekre az erre szakosodott szolgáltatók fel vannak készülve, így szinte nem tudunk lehetetlent kérni tőlük.
Lehet hagyományos, mentes, vagy egy adott koncepcióra épülő. Ma már minden elképzelés megvalósítható, és mindenki megtalálja az elképzelésének megfelelő menüsort.

Party catering

Születésnap, névnap, keresztelő, vagy bármilyen nagyszabású eseményről legyen szó, a party catering szolgáltatók nem csak az ételek minőségét garantálják, de legtöbbször a helyszín kiválasztásában is segítenek. Asztalok- székek és a dekoráció biztosításával olyan hangulatot varázsolnak a helyszínre, amilyet a megrendelő megálmodott. Hogy mire a vendégek megérkeznek, már a feldíszített helyszín, megterített asztalok és az ínycsiklandó ételek fogadják őket.
Legyen szó hagyományos svédasztalról, vagy akár grillezésről, de még kemencében, a helyszínen elkészített ételekről is, minden rendezvény ötlet megtalálja catering szolgáltató párját.

catering

Irodai catering

Számos cég életében okoz nehézséget az, hogy különböző céges eseményeket igazán igényes kivitelezéssel tudjon megvalósítani.

Legtöbbször az irodavezető, vagy a HR-es kolléga feladata megszervezni ezen rendezvényeket, akiknek temérdek teendőik között nem mindig tudnak kellő időt fordítani az ételek kiválasztására.
Ilyenkor érdemes catering szolgáltatás segítségét igénybe venni, akik nem csak az alkalomnak tökéletesen megfelelő ételek kiválasztásában és elkészítésében segítenek, de azok tálalásában, felszolgálásában is.

Nem csak nagyobb céges rendezvény, de kisebb meetingek, csapatépítők, közös csapatebédek alkalmával is érdemes profi catering szolgáltatókat igénybe venni. Hiszen még a legszürkébb hétköznapokat is könnyen feldobhatjuk egy-egy ötletes étellel, apróbb ötlettel.

Ha részletesebben szeretnél tájékozódni az irodai catering szolgáltatásokról, kattints ide.

Egyéb catering szolgáltatások

A catering szolgáltatás fajtái egy szinte kimeríthetetlen forrás, amiből mi ebben a cikkben csak néhányat emeltünk ki.
Tartalmazhat még a fent említetteken kívül akár szállodában, repülőgépen, hajón, forgatási helyszínen vagy stúdióban, szórakozóhelyen vagy egyéb rendezvényhelyszínen nyújtott étkeztetési tevékenységet is.

Mi a különbség a catering és a bekészítés között?

Sokan összekeverik ezt a két fogalmat. Vagy sok esetben nem is tudják, hogy van különbség köztük. Pedig van, és nem árt tisztában lenni vele, mielőtt igénybe vesszük a szolgáltatást.

Szeretnél többet megtudni az Ordit piacvezető ‘Irodai bekészítés és catering szolgáltatásáról’? >>Kattints ide!

Étel bekészítés

catering

Több olyan rendezvény, esemény, vagy különleges alkalom van, ahol a megrendelőnek csak az ételre van szüksége. Ilyenkor nem szeretnének egyéb szolgáltatást igénybe venni, mert ezeket vagy maguk végzik, vagy az adott esemény nem igényli.
Ráadásul az étel tekintetében is olyan hideg, előre elkészített harapnivalókról van szó, ami nem igényel melegen tartást, vagy különleges szervírozási módot.

Ilyen például egy reggeli bekészítés, finger food boxok, hidegtálak, szendvics boxok, bagelek, friss gyümölcsbekészítés, sütemények, torták, stb..
Étel bekészítésről akkor beszélünk tehát, amikor az ételen kívül semmi másra nincsen szükségünk.
Ha részletesebben szeretnél tájékozódni az irodai bekészítés szolgáltatásokról, kattints ide.

Catering

Ebben az esetben az étel elkészítésén és a helyszínre szállításán felül egyéb szolgáltatásokat is igénybe tudunk venni. Ha szükség van személyzetre is a rendezvény alatt, vagy dekorációra, esetleg az ételt különleges szervírozási móddal szeretnénk.
Például egy frissen készült hot dogokat kínáló standra, vagy fagylaltos kocsira, amit akár benti, akár kinti rendezvényen is igénybe lehet venni.

Legtöbb esetben kávészünetek, irodai meleg ebéd, konferenciák alkalmával, vagy ünnepi vacsorákon, és különböző rendezvényeken szokták igénybe venni.
Sokszor különleges kérésekkel keresik fel a catering szolgáltatókat, amiket gond nélkül tudnak teljesíteni.

A mi vállalati partnereink körében is hatalmas sikere van a különleges rendezvényeknek.

Volt már példa az irodában felállított mini juice sarokra, frissen préselt gyümölcsökkel. Vagy éppen a nyári hőség elleni akció keretén belül igénybe vett retrto fagyis kocsi, kézműves fagyikkal. Amerikai hot dog, vagy popcorn standdal feldobott irodai hétköznapokról, vagy éppen klasszikus vattacukor pulttal megédesített péntek délutánról. Tematikus rendezvények teljesítése is gyakori kérések közé tartozik. Karácsonyi hütte hangulat, gesztenyesütés, kürtöskalácsozás, vagy forralt borozás, koktélozás az irodai közös terekben.

Láthatjuk tehát, hogy míg a bekészítés esetében az étel elkészítéséről, és helyszínre szállításáról van szó, addig a catering szolgáltatásnál ezeken felül, különböző eszközök igénybe vételéről és egyéb szolgáltatásokról is.

Szeretnél többet megtudni az Ordit piacvezető ‘Irodai bekészítés és catering szolgáltatásáról’? >>Kattints ide!

Milyen a jó helyszín?

Egy sikeres rendezvény egyik fő szempontja a tökéletes menüsor kiválasztása, de legalább ugyanolyan fontos a jó helyszín megtalálása.

Legyen szó külső, vagy benti helyszínről, van néhány szempont, amit a rendezvény szervezése során, a helyszín kiválasztása előtt mindenképp figyelembe kell venni.
Ebben a bekezdésben a szervezés gyakorlatias oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a helyszín könnyen megközelíthető legyen. Természetesen ez a meghívottak, a rendezvényre látogatók szempontjából is fontos, de a szervezés szempontjából is sarkalatos kérdés lehet.

Nagyon fontos ugyanis, hogy kocsival jól megközelíthető legyen a helyszínünk, mivel az ételeket és az eszközöket azzal szállítják. Legtöbb esetben nagyon körülményesen lehet ezeket mozgatni, ezért az a legideálisabb, ha az autóval egyenesen a helyszínre tudnak állni, de legalábbis minél közelebb hozzá.

Néhány szempont, amit mindenképp figyelembe kell venni

Amennyiben a helyszín adott, mert esetleg a cég irodaházában kerül megrendezésre, akkor fel kell hívni a kollégák figyelmét, hogy a rendezvény napján hagyják szabadon a bejárathoz legközelebb eső parkolóhelyeket. Amennyiben pedig egy nagy irodaház parkológarázsáról van szó, mindenképp biztosítani kell a cateringes kollégáknak parkoló kártyát és a lifthez legközelebb eső parkolóhelyet.

Erre nem sokan gondolnak fontos szempontként, pedig ez az egyik legfontosabb. Amire ha nem gondolunk előre, előfordulhat, hogy a rendezvény napján, a helyszínen derül ki, hogy esetleg nem tudnak bekerülni a legfontosabb eszközök.

Nagyobb rendezvény esetében éppen ezen probléma kiküszöbölése végett szoktak végezni egy helyszínfelmérést a szolgáltatók.

A helyszínen belül pedig fontos, hogy legyen vízcsap a közelben, hiszen nem csak a folyamatos kézmosás miatt szükséges, de az ételek szervírozása és melegen tartása esetén is elengedhetetlen.

A vízellátás mellett nélkülözhetetlen az áramforrás. A kialakított pult, stand, asztal, installáció mellett minél közelebb legyen konnektor. Általában ezekhez az eszközökhöz nem szükséges ipari áram, de erről minden esetben konzultálni kell a catering szolgáltatóval. Konnektor viszont mindenképp legyen a közelben.

A hinterland kifejezés sokak számára ismeretlen lehet, pedig ennek megléte is fontos szempont lehet a jó helyszín kiválasztása során.
A hinterland egy olyan, legjobb esetben zárható, de mindenképp elhatárolható helyiség, ahol a személyzet a számukra szükséges eszközöket tárolni tudja. Nem csak eszközök, de csomagolások, vagy olyan ételek, amikkel folyamatosan tölteni tudják a helyszínen található tálakat. Ilyen esetben a legideálisabb, ha ebben a helyiségben található a hűtőszekrény is.

Szeretnél többet megtudni az Ordit piacvezető ‘Irodai bekészítés és catering szolgáltatásáról’? >>Kattints ide!

Mik azok az információk, amiket ajánlatkéréskor mindenképp meg kell adni?

catering

A szervezés és megrendelés folyamatát nagyban felgyorsíthatjuk, ha az alábbi néhány szempontot figyelembe vesszük. Így nem csak a catering szolgáltató, de a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük.

Kezdjük a pontos cím megadásával. Ne csak az utca és házszámot, hanem írjuk le egészen pontosan hol lesz a rendezvény. Ha több emeletes épületről van szó, akkor az emeletet is, van- e lift az épületben? Hol tudnak majd megállni kocsival, stb.

Mikor lesz a rendezvény? Pontosan mettől meddig fog tartani? Mikortól mehet a helyszínre a catering szolgáltató felkészülni, összeszerelni az installációt, bekészíteni az ételeket. Meddig tart a rendezvény? Aznap szeretnétek az eszközök elszállítását, vagy esetleg másnap?

Pontosan milyen eszközökre van szükség és mi az ami a helyszínen már rendelkezésre áll? Milyen áram és vízfelvételi lehetőség van a közelben?

Amennyiben külső helyszínen szeretnék tartani a rendezvényt, szeretnének sátort is kérni fedésképp, vagy anélkül.

Milyen evőeszközökre van szükség? Minden információt érdemes pontosan megadni, és leírni már az ajánlat kérésekor, hiszen így kaphatunk pontos ajánlatot.

Persze sok catering szolgáltató, a megkeresést követően felteszi ezeket a kérdéseket, de ezt a plusz kört kihagyhatjuk, ha egyből gondolunk ezekre a kérdésekre. Sőt, nem számolt plusz költségek felmerülése is elkerülhető, ha így teszünk.

Mire figyeljünk oda a catering szolgáltató kiválasztásakor?

Van néhány szempont, amit ha figyelembe veszünk a döntés meghozatala előtt, akkor nagy eséllyel találhatjuk meg a számunkra tökéletes catering céget.

Mindenki számára a minőség a legfontosabb szempont, ezt azonban sokszor csak akkor tudjuk meg, ha már túl vagyunk a rendezvényen. Van azonban pár árulkodó jel, amiből tudunk következtetni.

Fontos, hogy igényes, profi weboldala legyen a cégnek. A 21. században az online jelenlét minden cég számára alap feltétel. Ha azt látjuk, hogy a cég weboldala nem aktuális, nem karbantartott, nem fordítottak időt a szerkesztésére, akkor gyanakodhatunk, hogy nem a legjobb helyen járunk. Honnan látjuk, hogy igényes egy weboldal? Nézzük meg például a képeket. Fontos, hogy ne csak letölthető stock fotokkal legyen tele az oldal, hanem saját maguk, a rendezvényeken készített profi fotók is megtalálhatóak legyenek.

Szeretnél többet megtudni az Ordit piacvezető ‘Irodai bekészítés és catering szolgáltatásáról’? >>Kattints ide!

Fontos továbbá a jó kommunikáció. Ha már felvettük velük a kapcsolatot, a kommunikáció is árulkodó lehet. Fontos, hogy odafigyeljenek a részletekre. Hiszen a megrendelő általában nem tudja magától, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vegyen, vagy milyen kérdéseket kell feltenni, esetleg milyen válaszokat kell megadjon. Ezért fontos, hogy sokat kérdezzenek, így segítve a megrendelőt.
Lényeges továbbá, hogy minden egy kézben legyen. Hogy egy rendezvénnyel kapcsolatban ne több különböző kollégával beszélj, hanem egy kapcsolattartó intézzen számodra minden kérdést és kérést.

catering

Ha Budapesten keresed a legjobb catering szolgáltatót, akkor kérj ajánlatot tőlünk. Mi sok felesleges körtől, és tehertől megkímélve Téged, csak a legjobb szolgáltatók ajánlatait gyűjtjük össze.

További tippekért pedig kövesd Facebook oldalunkat!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

  • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
  • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

  • Karfiolleves (GM/LM)
  • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

  1. Csülkös bableves
  2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

  • Gombaleves
  • Rakott kelkáposzta


Péntek

  • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
  • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.