A népszerű bagel szendvics a bekészítések sztárja már nálunk is

2024-03-13 •
Ordit
A népszerű bagel szendvics a bekészítések sztárja már nálunk is
Facebook
LinkedIn

Bár hazánkban csak az utóbbi években terjedt el a bagel szendvics, mára keresetté vált a street food ételek, illetve a a catering bekészítések között is, de vannak, akik számára máig ismeretlen, bejegyzésünkben nekik szeretnénk most bemutatni. 

Egyre több munkahelyen ismerik fel a munkáltatók a közös étkezések csapatra és munkahatékonyságra gyakorolt jelentőségét, és rendelnek dolgozóik számára kávét, gyümölcsöt és reggeli bekészítéseket. 

De meetingek, brainstormingok, workshopok, konferenciák, fogadások alkalmával is igen népszerűek a szendvics- és hidegtálak, amelyeken az utóbbi időben feltűntek a jellegzetes formájú bagel szendvicsek. Érdekességképpen szeretnénk most megosztani a legfontosabb tudnivalókat róla, tarts velünk!

Egy kis bagel történelem

A hagyományosan kézzel formázott, főtt, majd sütött, gyűrű alakú, különféle magokkal megszórt sűrű textúrájú bagel szendvics New Yorkban vált ikonikus reggelivé a Lengyelországból emigrált zsidóknak köszönhetően. Ősét már a 13. századi szír szakácskönyvekben is említik, illetve egyes források szerint a 14. századi Lengyel Királyságban is népszerű volt. Egy 1610-es krakkói rendelet a szülő nők ajándékaként említi. A 19. századi Londonban is kapható volt.

Neve német eredetű, a gyűrűt vagy karkötőt jelentő beugel szóból származik.  Napjainkban Észak-Amerikában és Lengyelországban a legnépszerűbb kenyérféle, és ma már nemcsak frissen, hanem fagyasztva is vásárolhatjuk különféle lisztekből készítve és magokkal megszórva. Szendvicsként pedig még több variációja létezik. A gyűrűs alak a praktikum miatt alakult ki, ugyanis lehetővé tette a tészta egyenletes sütését, illetve segítette a péksütemények gyűjtését és szállítását. 

Az eredeti bagel szendvics

A bagelt a bevándorolt lengyel zsidók vitték magukkal az Egyesült Államokba, és New Yorkban letelepedve helyben kezdték árusítani. Az eredeti, krémsajttal megkent és lazaccal megpakolt gyűrű alakú szendvics az amerikai zsidó konyha hagyományos étele. 

A 20. századig kézzel készítették, az első bagelt gyártó gépet 1958-ban helyezték üzembe, ekkor indult meg egyrészt a fagyasztott és szeletelt bagel gyártása, másrészt ekkortól terjedt el Amerika-szerte. 

A bagel brunch elnevezés 1900 körül vált népszerűvé New Yorkban, és a lox-szal (füstölt, sós lazac), krémsajttal, kapribogyóval, paradicsommal és lilahagymával megrakott bagelt takarja. Tradicionálisan nem pirítva készül, sőt, azt szentségtörésnek tartják a hagyományokat ápoló bagelboltok. 

Változatos szendvicsek 

A tradicionális ízű szendvicsen felül ma már számtalan ízben és feltéttel árulnak bageleket, és az online catering platformunkon összegyűjtött legkiválóbb vendéglátó cégek is különféle húsos és vegán, valamint édes ízekben kínálják akár mini változatban is. 

Az ételintoleranciával küzdők számára is egészséges opciót kínálnak, laktóz- és gluténmentes változatban is készítik. Dobd fel a reggeleket ízletes bagel szendvicsekkel, kipróbálhatsz számtalan ízt, a klasszikus mellett mediterrán vagy akár tofus ázsiai változatokat is! Ha pedig megédesítenéd a napodat, arra is van lehetőséged, miért ne próbálnád ki az energiabomba mogyoróvajas-banános bagel specialitást?

Irodai reggeli bekészítések, szendvicstálak népszerű összetevője már nálunk is ez az Európából Amerikába vándorolt, és ott nagy karriert befutó péksütemény, illetve reggeliféle, kóstold meg Te is, rendeld meg az Ordit.hu-ról!

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
LinkedIn

KicsiZso Ajánlatok

HETI MENÜ (03.23. – 03.27.)

Hétfő

  • Currys zöldségkrémleves (GM/LM)
  • Tejszínes-gombás fusilli, bélszín csíkokkal


Kedd

  • Karfiolleves (GM/LM)
  • Holstein csirke, jázminrizzsel (GM/LM)


Szerda

  1. Csülkös bableves
  2. Grillezett camembert, salátával (GM)


Csütörtök

  • Gombaleves
  • Rakott kelkáposzta


Péntek

  • Mentás zöldborsókrémleves (GM) –
  • Citrusos halfilé, kuszkusz (LM)


Leves + főétel: 1350 Ft
Csak leves: 650 Ft
Csak főétel: 950 Ft 

A kiszállítás díja: 500 Ft. 
3.000 Ft felett ingyenes a kiszállítás.